Hingste kåring i Holland 2005

Det var med stor spænding vi i år tog afsted til den årlige Hingstkåring i Holland idet vi havde to "børn" der skulle fremstilles. Den ene Stjernens Carlos er tidligere godkendt men skal i følge det Hollandske system genfremstilles ( mere om det Hollandske system følger), den anden, Stjernens HighLigt blev godkendt ved for-kåringen i December og skulle sammen med alle andre ny godkendte hingste fremstilles ved denne hingste kåring, hvor de bedste kunne opnå at blive "premiehingste".


Stjernens Carlos fremvist for dommerne af Wilfried Ten Dam.


Der var faktisk flere andre Danskere der havde valgt at tage turen til Holland.
Her er Betina Retvig, Jette Thelin og Christian ude og besigtige hingstene i stalden. sammen med dem var Hanna Dahlström fra Sverige.

Som altid var Anette og Jørgen fra Nibe dernede, vi havde indlogeret os på samme hoter hvor vi sammen med Charlotte og Birgitte (Højlund), Kate Grambo, Anette Thorshøj, Ulla og Ole Nyløkke havde nogel hyggelige stunder når vi ikke var på kåringspladsen.


Vi var jo alle meget spændte på hvordan Betinas nye hingst klarede sig, her er Christian ved at studerer ham.
Desværre synes jeg ikke han blev fremvist optimalt og fik slet ikke vist sin kapacitet men stod på trods af dette på en meget flot 3. plads og blev premie hingst. Stort tillykke til Betina.


HighLigth skulle fremvises af Lieke Ten Dam. Dette var Lieke´s debut som fremviser.
Foto: Jette Thelin


Her er Wilfried ved at give de sidste råd inden fremvisningen.
Foto: Jette Thelin


Så er de i gang og Lieke klarede det rigtig godt.
Foto: Jette Thelin


Jette Thelin har fanget disse stirrnede blikke. jeg må jo indrømme at jeg vat temmelig nervøs,
hvilket Ulla heldigvis delte med mig.

Ulla og jeg mistede faktisk helt appetitten hvilket ikke skete for de andre "glade danskere"!!


Christian, Betina og Jette under et "fælles måltid"


Til vores store glæde blev HighLigth Premie hingst, det er simpelthen fantastisk.


HighLight med Stutteri Liebas´nye "Super hingste fremviser": Lieke Ten Dam


Denne hingste kåring bliver helt uforglemmelig for os idet High Light blev premie hingst og Stjernens Carlos opnåede at få en 1. præmie.


Her er Lieke med Stjernens Carlos

Lidt om det hollandske system:

For at en hingst kan blive godkendt i Holland kræver det at den først fremstilles og godkendes ved en forkåring, der afholdes i december. De hingste der bliver godkendt her skal så fremstilles til den endelige hingstekåring i Januar, hvor de bedste af dem så bliver tildelt premie de kan herefter, udover at kalde sig stambogs hingste også kalde sig "præmier hingste"
(Om forkåringen læs mere her)

Hingstene er opdelt i 4 størrelser: Minimaat ( op til 86 cm), Kleine maat (87-92 cm), Middenmaat (93-98 cm.) og Grote maat (99-107 cm.)

Når en hingst første gang bliver kåret får den tilladelse til at avle i to år, efter disse to år skal hingsten have lavet mindst 15 føl som skal besigtiges. Hvis disse føl er tilfredsstillende, siger man at hingste nu er godkendt i forhold til afkomsts bedømmelse. Så skal hingsten igen fremstilles til hingstkåring og her vil den få lov at bedække i 4 år. Hvis hingsten efter de første 2 år ikke kan fremstille 15 føl til besigtigelse så kan den i forbindelse med sin egen fremvisning få tildelt et ekstra år til at lave de manglende føl. De hingste der har fået godkendt afkom, får som sagt 4 år. Efter disse 4 år skal hingsten fremstilles hvert år indtil den bliver tildelt livstids kåring. For at få livstids kåringen skal man hingsten have et vist antal point (punten), disse point samler man sammen til via afkommet, således at forstå at hvergang et afkom bliver fremstillet giver det forældrene point afhængig af hvilket premiering afkommet opnår. Ud fra dette kan man se at de er meget forskelligt hvor hurtigt en hingst kan blive livstids godkendt, det er helt afhængig af afkommets kvalitet og om afkommet bliver fremstillet. I de år hvor hingsten ikke SKAL fremstilles, KAN den fremstilles for selv at opnå at få premie.

Til hver kåring, vil hingsten blive bedømt og få tildelt 1. 2. 3. eller ingen præmie. ( De nygodkendte hingste kan ikke få 1.- 2. eller 3. premier, de opnår kun præmie eller ingen præmie).

Man kan i hollandske stamtavler finde mange forskellige titler så som Keur, Preferente, Elite, Superpreferente og Kroonmerrie, den sidst nævnte er den eneste titel som en hoppe kan opnå via egne premieringer alle de andre titler opnås via indsamlede point fra afkommet.

Hingste kåringen går over to dage. Den første dag bliver fremvist hingste som tidligere er godkendt men ikke har opnået de bedste premieringer ved tidligere fremstillinger. Det kan være både hingste der SKAL fremstilles eller hingste man vælger at fremstille for at opnå en bedre premiering. Hingste bedømmes i klasser (rubrikker) afhængig af deres størrelse ( se ovenstående), de er så igen inddelt i klasser afhængig af deres alder.

På anden dagen fremstilles de bedste tidligere godkendte, altså hingste der tidliger har opnået at få 1. eller 2. premier, de opdeles i klasser som på første dagen. På denne dag fremstilles også alle de nykårede hingste ( Se for kåringen). Denne dag er således den dag hvor toppen af de Hollandske hingste fremstilles sammen med de nye årgange. De hingste der opnåede fløjpladser på første dagen, kommer igen på denne "anden-dagen" hvor de skal deltage i konkurrensen om nogle af de mange Championater: "Bedste Hollands opdrætttede hingst af de nye årgange" . "Bedste Hollands opdrætttede 4 års hingst". " Champiom Mini Maat". "Champion Kleine Maat". " Champion Midden Maat". Champion Grote Maat". Over All Champion". "Æres champion". I kampen om den sidste titel kommer sidste års Champion ind og kæmper mod dette års Champion. Til sidst udnævnes bedste fremviser.