Hingste kåring i Holland

D. 7, 9 og 11 december 2004 blev der afholdt "for-kåring" til den Hollandske hingstekåring 2005.

Lidt om det hollandske system:

For at kunne fremstilles til den endelige kåring i Januar 2005 kræves det at hingsten er blevet godkendt ved "for-kåringen" og dermed blevet stambogs hingst.

Ved "for-kåring" fremstilles derfor alle unge eller tidligere ukårede hingste samt alle importerede hingste også selvom de er kåret i moderlandet.

Ved dette års for-kåring var tilmeldt 250 hingste som blev fremstillet for et dommer panel bestående af 3 hollandske dommere.

Hingstene er opdelt i 4 størrelser: Minimaat ( op til 86 cm), Kleine maat (87-92 cm), Middenmaat (93-98 cm.) og Grote maat (99-107 cm.)

Ca. 20% af de fremstillede hingste blev godkendt og kan dermed fremstilles til den endelige kåring i Januar hvor de så kan blive tildelt 1, 2. 3. præmie eller ingen premie.

Holland arbejder også med et begreb der hedder "S-12 hingste", dette betyder at hingsten ikke er afvist men har den begrænsning at de kun må bedække 12 hopper man ønsker så at besigtige disse føl. Resultatet af besigtigelsen vil så være afgørende for om hingste får lov at fortsætte i avlen eller bliver afkåret.

Lidt om vores tur:

Vi har i flere år været faste gæster hos Karin og Wilfried Ten Dam i forbindelse med den Hollands hingstekåring i Januar, faktisk lige siden de var værter for os ved det første internationale show i Ermelo. Siden dengang har vi haft et nært og varmt venskab med mange dejlige ponyoplevelser. Vi plejer ikke at tage ned til for-kårinen men valgte det i år da Stjernes HighLight skulle fremstilles. Det er lidt specielt med HighLight idet vi faktisk købte HighLight´s moder "Helen T.D." af Wilfried´s nu afdøde fader og derfor sjovt at Wilfried og Karin har valgt at bruge HighLight i deres avl. Det føles som en slags symbol på vores venskab og det dejlige samarbejde gennem årene. Ud fra dette var vi jo alle meget spændte på resultatet af dagen.

Vi ankom hos Karin og Wilfried dagen inden kåringen og nød den sidste afpusning af HighLight og Wilfrieds egen hingst " Shadow V. Drieoka". Efter en hyggelig aften og en god nattesøvn kørte vi til kåringspladsen hvor det myldrede med skønne toptrimmede hingste.


Shadow V. Drieoka
også en Libero søn, som blev godkendt.


Inden fremvisningen blev der sludret rundt omkring.


I Holland er der to personer om at fremstille en pony. Teamet omkring Highlight er Wilfried og J.A.ten Barge( kaldet Toon).


Her er Wilfried og Toon inde og præsenterer HighLight i 1. runde.

Bedømmelsen foregik i 3 runder, straks efter 1. fremvisning sagde dommeren om hingsten var afvist eller kunne gå ud til dyrlæge tjek. Derefter kom de ind i 2. runde senere på dagen og her skete endnu en selektion som man straks fik at vide. Den 3. runde foregik ved at alle hingstene gik ind, her blev så de sidste sorteret fra. Dem der blev tilbage var godkendt og skal fremvises i Januar.


Her er de to Danske hingste der blev fremstillet Veggerbys Loch Lochy og HighLight.
Loch Lochy blev S 12 hingst hvilket giver ham ret til at bedække 12 hopper.


Veggerbys Loch Lochy


Jeg tror at Toon og Wilfried her lader op til sidste runde!Endeligt var det overstået!
Stjernens Highlight er den 2. Dansk opdrættede hingst der er blevet "stambogs hingst" i Holland. Den første var Stjernens Carlos som Wilfried købte af os for nogle år siden.


HighLight´s flotte resultat betyder at han ikke kommer hjem til Danmark før om to år.
Vi takker fam. Ten Dam for den perfekte træning og fremvisning de har givet HighLight og ønsker dem held og lykke, først og fremmest ved den store hingstekåring i januer og dernæst med Highligt i deres avl.

Dagen efter kåringen nåede vi lige rundt og se lidt af Karin og Wilfried´s ponyer inden turen gik hjem.


Denne herre med den helt specielle farve blev bedste unge hingst ved hingste kåringen sidste år i holland.
Han ejes af Wilfried og Karin.


Hoppen på dette billede er "Lotte"( mor til Grønkjærs triuf)hende købte Karin og Wilfried for flere år siden til deres søn Bass og det var ikke uden stolthed at Bass kunne præsenterer os for denne lille efternøler